2018. április 19. csütörtök

Tényleges örökbefogadás

GONDOLATOK ÉS TANÁCSOK LOVAT ÖRÖKBEFOGADNI SZÁNDÉKOZÓK RÉSZÉRE!

Kérjük, hogy ezt a tájékoztatót mindenképpen olvassák el mielőtt döntést hoznak arról, hogy személyesen is elkezdik az ismerkedést a kiválasztott lóval, illetve telefonálnak az örökbefogadás ügyében.

Megértésüket köszönjük és várjuk a jelentkezőket abban a reményben, hogy sikerül a megfelelő gazda – megfelelő ló párokat megtalálnunk!

A Bottyán Equus csapata

EGY ÖRÖKBEFOGADÓ TÖPRENGÉSEI:

Nekem való, vagy sem?

Tudok e neki megfelelő tartási körülményeket biztosítani, hogy jól érezze magát nálam és egészséges maradjon?

Van e elég anyagi fedezetem a lótartás váratlan kiadásaira?

Van e elég szakértelmem és türelmem egy ’nyers” lóhoz?

Van e segítségem, tudom e kire bízni, ha el kell utaznom valahová?

Gyakran visszatérő kérdés a képek kommentjeiben illetve magánüzenetben, hogy van-e örökbefogadható lovunk és ha igen, akkor mi az örökbefogadás menete.  Tájékoztatásul összeállítottunk egy örökbefogadási kisokost.

A Bottyán Equus Állatotthonban élő lovakat 2 nagy csoportra lehet osztani: Névlegesen és ténylegesen örökbefogadható lovak

  1.  állandó lakók: azok a lovak, akik koruk, betegségük vagy maradó sérülésük miatt nem adoptálhatók, de névlegesen örökbefogadhatók.
  2.  ideiglenes lakók: elkobzott, állatkínzás vétsége miatt indított perek alanyait képező lovak. Ők hatósági döntés alapján kerülnek az állatotthonba– a jog nyelvén fogalmazva – felelős őrzésre, ami annyit jelent, hogy  ők „bűnjelek”, tehát nem adhatók örökbe mind addig míg az illető per le nem zárul és kezünkben nem tartjuk a jogerős bírói határozatot.

Tehát ha az adott per lezárul, akkor a bíróság dönt arról, hogy az ilyen lovakat visszakaphatja-e a volt tulajdonosuk (jogilag nem lehetetlen, de erre még nem volt példa, és ha rajtunk múlik, nem is lesz!). Ha nem kaphatja vissza, akkor szintén a bíróság hatásköre, hogy az örökbeadásról döntsön. Eddigi tapasztalatok alapján a bevált és működő gyakorlat az, hogy ez esetben a Bottyán Equust kérik fel, hogy saját tapasztalatai és örökbeadási protokollja alapján segítsen gazdát találni a lovaknak.

Gyakran ismételt kérdések:

Mikor zárul le az adott per, mikor lesz az adott ló örökbefogadható?
Nem tudjuk. Sajnos erre semmiféle ráhatásunk nincs. Volt már rá példa, hogy a feljelentéstől számítva 11 hónapon belül lefolytatták az első- és másodfokú tárgyalást is, és örökbe adhattuk a lovakat; de egy másik esetben ugyanez a folyamat több, mint 3 évig tartott.

Le lehet-e foglalót adni a lóra? Nem. Az örökbeadásnál nem a jelentkezés sorrendje a döntő, hanem hogy az adott lónak  megítélésünk szerint hol lesz a legjobb helye.

Van-e mód kipróbálni a lovakat?
Nincs. Nem tudjuk, hogy az adott ló be van-e lovagolva, és ha igen, milyen szinten. Mi a legnagyobb gondossággal igyekszünk megfelelő új otthont biztosítani a lovaknak, az örökbefogadónak kell bizonyítania, hogy méltó arra, hogy társául fogadjon egy megkínzott, bántalmazott állatot, s együtt kell felépíteni a kapcsolatot akár lovagolni szeretné, akár csak mint legelő díszét tartani. Éppen ezért kezdő lovasnak, gyereknek kizárólag lóhoz értő, szakképzett felügyelet mellett javasoljuk az örökbefogadást.

Ahogy mondani szoktuk: az örökbeadás nem minden áron és nem akárkinek szól. Azért mert ingyen jut lóhoz valaki, azért a felelőssége éppen olyan nagy, mintha vásárolta volna.

Mik az örökbeadás feltételei?

Természet közeli tartási körülmények, mint amilyeneket nálunk megszoktak.
Legalább 3 oldalról zárt, fedett, szélvédett beálló vagy angolbox, lótársak és legelő, vagy megfelelő mozgásteret biztosított karám.  A lovakat társállatnak, és nem haszonállatnak adjuk örökbe. Sem továbbértékesítésre, sem iskola lónak vagy terápiás lónak nem adunk ki lovat, egész egyszerűen azért mert elveink ellen való az a tartás és bánásmód ahol számos lovardában, lótartóhelyen ezekkel a lovakkal bánnak. Tisztelet és megbecsülés ezúttal is a kivételeknek! Az örökbefogadás végleges döntés. Ha a ló lesérül vagy megöregszik, akkor is köteles az örökbefogadó gondoskodni róla, ezt számos egyéb kötelezettség mellett szerződésileg is vállalnia kell.. Az örökbefogadónak felelősségteljes döntést kell hoznia, hogy ha váratlan költségek merülnek fel akár gyógykezelés, akár műtét, egyéb előre nem látott ok miatt, azok az örökbefogadót terhelik. Fontos, szintén szerződésben rögzített kitétel az, hogy a kancákat nem lehet fedeztetni, ugyanis amennyire hívei vagyunk a szakszerű és gondos tenyésztésnek, annyira ellene vagyunk a felelőtlen ló szaporításnak.

Kell-e fizetni a lovakért?
Nem. Állatotthon vagyunk, ahol a rászoruló lovakat mentjük, gondozzuk és a tőlünk telhető legkörültekintőbb módon örökbe adjuk. Természetesen köszönettel fogadunk  akár pénz- vagy tárgyi adományt (akár az örökbefogadástól függetlenül is, hiszen egy-egy ló rehabilitációja tetemes anyagi ráfordítással jár), de az örökbefogadásnak nem feltétele mindez.

Tulajdonjog

A lovak tulajdonosa az Alapítvány marad.

A lovak állapotának ellenőrzése

A Bottyán Equus képviselőinek jogában áll  lovakról információt és fényképeket kérni, valamint a tartási körülményeket időszakonként ellenőrizni.

Jogi keretek

A tényleges örökbefogadás az örökbefogadó és az Alapítvány által kölcsönösen aláírt örökbeadási szerződéssel jön létre.