2018. február 18. vasárnap

Sára, Sztálin, Legenda mentése Soroksárról – április 6.

Visszaeső „bűnösök” vagyunk! Ismét lovakat mentettünk a nehézkes, gyakorlatilag évekig elhúzódó pereskedések, kifizetetlen számlák ellenére. Hiába, mindenkinek van valami hibája. Nekünk az, hogy nem tudjuk tétlenül nézni az állatok szenvedését. Tennünk kell valamit, tennünk kellett valamit!

Lakossági bejelentés alapján mentünk ki ellenőrizni egy állattartó helyet, ahol a bejelentés alapján három sovány ló és egy kutya van, illetve az elmúlt hetek alatt két ló is elhullott már itt, az elmúlt két évben pedig ennél is több. A bejelentés valódiságáról meggyőződve azonnal értesítettük a rendőrséget és az illetékes hatósági állatorvost, az ő segítségükkel és közreműködésükkel bejutottunk az “istállóba”, ahol a képeken is látható szörnyű körülmények fogadtak minket. A három ló sovány, elhanyagolt, előttük sem víz, sem takarmány nem volt, alattuk alom egyetlen szál sem, méteres tömény trágyán álltak. Mindhármukon látszik, hogy férgesek (szétdörzsölt farok), hemzsegnek bennük a tetvek. Az “istállóban” fullasztó ammóniaszag, az összevissza tákolt putri balesetveszélyes. A területen takarmány nem volt, csak egyetlen bála penészes, dzsuvás szénabála, illetve az egyik bódéban némi kukoricaszár. A kutya rövid láncon, víz nem volt előtte, háza nincs, de nagyon leleményesen beásott a mellette lévő sufni ajtaja alá, így legalább az időjárás viszontagságai elől be tud valahová húzódni. Sovány nem volt, de ez nem a tulajdonosának köszönhető, hanem hogy többen is etették a környékbeliek közül. A helyszínen tapasztalt állapotokat látva a hatósági állatorvos egyértelműen kimondta, hogy az állatkínzás gyanúja megáll, javaslatot tett a lovak lefoglalására, amely a rendőrség részéről kis huzavona után meg is történt. A lovakat végül a Bottyán Equus őrzésére bízták bűnjelként. Azóta nálunk vannak és túlestek a rehabilitáció első fázisán. Parazitairtás, féregtelenítés, vérvétel, karantén.

Szerencsére az állatok jól viselték az első heteket, vérvizsgálatuk eredménye negatív lett, így semmi sem akadályozott bennünket abban, hogy szépen, fokozatosan hozzászoktassuk őket új környezetükhöz és a lószerű tartásmódhoz ami bár még két hónap sem telt el de máris látszik mindhármukon hiszen bár bordáik még nem tűntek el, de szemük, szőrük már úgy csillog mintha nem is állatkínzás áldozatai lennének.

Gazdájuk ellen feljelentést tettünk az előbb említett bűntett miatt, sorsuk ismét a hatósági döntéstől függ. Addig is mi mint mindig, most is sajátunkként gondozzuk őket.

Beszámolónk a facebookon

Ez is érdekelhet:

BUÉK 2018

Kedves Támogatóink! Lassan elhagy bennünket ez az év is. Nem volt könnyű, de melyik év …