2018. március 21. szerda

Lómentés félsikerrel!

Igen, félsikerrel, mert a legsúlyosabb állapotban lévő ló, Amulett, akinek életben tartásáért a mentő csapat erején felül küzdött, az akciót követő éjszakán úgy döntött, hogy örökre itt hagyta azt a világot amely számára oly sok szenvedést okozott. 🙁

Sajnos van amikor a mentőangyalok későn érkeznek, ez történt Amulett esetében is.

Bánatunkban vigasz, hogy a kis csődörcsikó, aki erősebb lévén jobban bírta az éhezést, megmenekült, és már a Bottyán Equus gondozásába kerülve megkezdte útját vissza az ÉLETBE!

Álljon itt tanulságként és tájékoztatásként a mentés története:

2017. 08. 05.-én lakossági bejelentést kaptunk, hogy Sándorfalva-Homokpusztán egy állattartónál egy ló napok óta fekszik, nem tud lábra állni, csontsovány, gazdája egy gumicsővel ütlegelve próbálja talpraállítani. Természetesen ahogy tudtunk, indultunk, már útközben az autóból kezdtük el a mentést szervezni. Hamar kiderült, hogy ez az ügy nem ma kezdődött, hónapok óta komoly problémák vannak az állattartóval, több bejelentés is volt ellene.

Már kora reggel járt kint a helyszínen a körzeti megbízott és egy hatósági állatorvos, ez utóbbi sajnos nem tudta megállapítani, hogy betegség vagy éheztetés miatt feküdt el a ló, de a tulajdonos megígérte, hogy kerít hozzá állatorvost. Mi ebbe nem nyugodtunk bele, hiszen egy ló nem tegnap óta kerül ilyen sovány állapotba, állatorvost már rég hívni kellett volna hozzá, így a helyszínre mi már egy helyi lóspecialista állatorvossal és az újra a helyszínre kért rendőrökkel érkeztünk.

Kiderült, hogy a tanya tulajdonosa, aki egyben a lovak ellátásával megbízott személy – akivel egyébként nem sikerült kommunikálnunk, mivel nem volt olyan állapotban – nem tulajdonosa az elfekvő lónak, de a tulajdonos is perceken belül a helyszínre érkezett, és beleegyezett, hogy az állatorvos ellássa a lovat. A területen egyébként ezen a lovon kívül még 7 másik ló is „él”, azaz tengődik. Egy közülük, egy 4-6 hónapos csődörcsikó hasonló állapotban volt, bár ő még állt a lábán. Egy ló szintén eléggé sovány, 2 szintén vékony, 2 póni és egy pónicsikó megfelelő állapotban voltak.

A rendőrök nem sokat teketóriáztak, az állatorvos szakvéleménye alapján hamar elrendelték a két csontsovány, közvetlen életveszélyben lévő ló lefoglalását, átadva a terepet a bűnügyi helyszínelő csapatnak, akik előtt szintén le a kalappal, tökéletesen kompetensen végezték a munkájukat, és akik ráadásul már ma éjjel átküldték a szemle jegyzőkönyvét, ilyenre még nem volt példa.

A kis csődörcsikó egy fokkal jobb állapotban volt, őt azonnal szállíthattuk, ő már ezekben a percekben itt nálunk ropogtatja a szénát. Ilyen sovány és megtört kiscsikót még sose láttunk.  :'(

A rendőrség megtette a feljelentést állatkínzás megalapozott gyanúja miatt, és a helyi jegyzőnél kezdeményezik az állattartástól való eltiltást, így reményeink szerint az ott maradt 6 ló sorsa is hamarosan rendeződni fog, természetesen őket is figyelemmel fogjuk kísérni és ha kell, mindenben segítünk.

Szeretnénk megköszönni minden jelenlévőnek a mai napot. Egyrészt a bejelentőnek, aki nem hagyta szó nélkül az esetet és addig ment, míg segítséget nem kapott – itt szeretném megjegyezni, hogy nem egy kietlen vidék, rajta kívül mégis sok-sok ember ment el szó nélkül ezek mellett az állatok mellett… A közöny öl, ez itt kis híján megmutatkozott… A rendőrség munkája és hozzáállása a kezdeti feszültség ellenére példaértékű volt

Külön szeretném kiemelni a jelen lévő állatorvos, Dr. Krajcsovics László munkáját és hozzáállását, az egész napját arra szánta, hogy a lóba életet kalapáljon, és akkor, ott sikerrel is járt. Nem az ő hibája, hogy a legyengült, halálra éheztetett állat másnapra mégis az égi legelőkre menekült.:-(

Majdnem azt írtam, hogy öröm volt vele együtt dolgozni, de nem, bízom benne, hogy ilyen körülmények közt soha többé nem találkozunk. 😀

Az viszont valóban öröm volt, hogy egy ilyen szituációban nem kell egy óvatoskodva nyilatkozó, csak az óráját nézegető, a lóhoz hozzáérni is alig merő állatorvossal küszködni, hanem olyasvalaki volt jelen, akinél azt éreztük, hogy jó kezekben van az állat. Ilyen egy állatvédő állatorvos!

Bónuszként még egy öntudatlan sünkölyökbe is belebotlottunk, aki valahogy a hátul kikötött lovak patája alá keveredhetett. Természetesen őt sem hagytuk hátra, holnap átadjuk a sünmentőknek, ha túléli az éjszakát.

A további fejleményekről folyamatosan beszámolunk a facebook oldalunkon, és itt a honlapon is.

Ha bárki támogatni szeretné a megmentett csikó rehabilitációját, akkor első körben féreghajtóra, tápra, csikótápra, immunerősítőre, vitaminokra lenne szükségünk, és minden segítséget előre is köszönünk!

Anyagi támogatást a menhelyen gondozott állatok részére a következő számlaszámra köszönettel fogadunk:

OTP Nyrt. 11742104-20039871

Ez is érdekelhet:

BUÉK 2018

Kedves Támogatóink! Lassan elhagy bennünket ez az év is. Nem volt könnyű, de melyik év …